Poet, eseist, publicist ş i editor, Călin Vlasie s-a născut în 1953 la Buzău. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie a Universită ţ ii din Bucure ş ti. A participat la fondarea, în 1977, a Cenaclului de Luni condus de criticul ş i profesorul Nicolae Manolescu. După 1990 a fost redactor ş i redactor- ş ef la revistele "Arge ş " ş i "Calende". A înfiin ţ at iniţial Editura Vlasie, apoi Editura Paralela 45. În prezent este proprietar ş i director general al Editurii Paralela 45 ş i redactor- ş ef al revistei "Calende" din Pite ş ti.
- Mulţi, chiar foarte mulţi dintre exponenţii literaturii care a consacrat Generaţia 80 au devenit după 1989 editori de ziare, reviste şi cărţi. Te numeri printre cei mai puternici şi mai vizibili. Ne-ai putea furniza o hartă cu poziţionarea lor geografică, dar şi cu modalităţile în care au abordat ei actul editorial?
- Generatia 80, e bine sa reamintim, a adus subiectul liric si fictiunea epica cu picioarele pe pamant, a combatut oportunismul ideologic si inainte, si dupa 1989, mai ales imediat dupa 1989, cand s-a incercat restaurarea imposturii, a construit institutii literare si culturale care nu pot fi neglijate. Fiind prima generatie literara si culturala (Generatia 80 nu se reduce la poeti si prozatori!) care si-a dat seama ca centrul poate fi oriunde, inclusiv la Bucuresti, exponentii ei, mai mult sau mai putin valorosi, mai mult sau mai putin vizibili, imprastiati peste tot prin tara, au devenit dupa Marea Zavera editori de reviste, ziare, carti. Probabil, ca si mine, s-au gandit in demersul lor la anii mizerabili ai cenzurii comuniste omniprezente, la imposibilitatea de a lucra intr-o redactie pentru ca nu erai membru de partid, s-au gandit la anonimatul la care era supus autorul roman, la lungile perioade