Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat în trei zile tranzacţii de 90 mil. euro, aproape cât au avut toate SIF-urile la un loc în ultimele patru luni, iar brokerii consideră că preţul acţiunilor FP şi mai ales discountul (diferenţa) la care acestea se tranzacţionează faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN - valoarea activelor calculată conform regulilor CNVM) poate fi considerat un reper şi pentru SIF-uri.
La preţul de ieri de 0,63 lei/acţiune, titlurile FP au pe Bursă un discount de circa 43% faţă de valoarea activului pe acţiune anunţată la finele lunii decembrie. Tot ieri, acţiunile SIF-urilor se tranzacţionau la discounturi cuprinse între 43% (la SIF Moldova) şi 62% (la SIF Muntenia). Cu alte cuvinte, investitorii de pe Bursă penalizează în acest moment mai mult SIF-urile decât Fondul Proprietatea.
Mai mult, trebuie luat în calcul şi faptul că activul net al FP se evaluează începând din noiembrie conform standardelor internaţionale, care prevăd ca acţiunile listate din portofoliu să fie înregistrate la ultimul preţ de pe Bursă, în timp ce SIF-urile evaluează companiile listate pe baza preţului mediu din ultimele trei luni. Astfel, luând în calcul creşterea din decembrie a titlurilor BRD, care au o pondere semnificativă în activul SIF, discounturile de la SIF-uri ar putea fi chiar şi mai mari.
"Comparând strict din punctul de vedere al discounturilor la care se tranzacţionează titlurile pe Bursă, SIF-urile ar fi în acest moment mai avantajoase. Totuşi, o astfel de comparaţie nu este suficientă pentru a lua o decizie de investiţie şi companiile trebuie evaluate separat, calculându-se valoarea reală a fiecăreia şi ţinând cont de lichiditate şi de sectoarele de activitate unde au expuneri", a explicat Bogdan Trandafir, broker la BCR.
Fondul Proprietatea are participaţii preponderent în sectorul energetic, în timp ce SIF-ur