Guvernul spune că ţigaretele sunt scoase cu ajutorul paznicilor şi, apoi, sunt revândute pe piaţa neagră
Autorităţile pot distruge marfa numai în baza unei hotărâri judecătoreşti
Guvernul s-a prins că ţigările confiscate dispar din depozite înainte să fie distruse, fiind scoase cu ajutorul paznicilor, care, apoi, le revând pe piaţa neagră şi caută soluţii prin care etapele legale în care aceste ţigări pot fi arse să fie scurtate.
Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, după ce ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a reclamat situaţia. "Ţigările confiscate de autorităţi sunt distruse prin incinerare, dar numai în urma unei hotărâri judecătoreşti prin care se răspunde la contestaţia persoanei căreia i s-a confiscat marfa. Ministrul Internelor a arătat, însă, că în intervalul îndelungat care trece până la emiterea unei astfel de hotărâri apar tot mai multe cazuri în care ţigările confiscate dispar din depozite. Ministrul a explicat că aceste probleme nu pot exista decât cu complicitatea personalului care păzeşte depozitele", au arătat surse citate de Mediafax.
Schimbarea legislaţiei ar putea prejudicia statul
În urma acestei prezentări, miniştrii au luat în discuţie varianta ca ţigările confiscate să fie distruse chiar şi în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, dar au ajuns la concluzia că schimbarea legislaţiei în acest sens ar putea aduce statului prejudicii financiare.
"În cazul distrugerii ţigărilor fără o hotărâre judecătorească, rămâne totuşi posibilitatea unei decizii a instanţei care să nu dea dreptate statului şi atunci ar exista prejudicii pentru buget, deoarece autorităţile ar trebui să plătească despăgubiri pentru ţigările astfel distruse", au explicat sursele citate.
Problema nu a fost clarificată şi urmează să mai fie discutată, în căutarea unei soluţii.
Sub