Pâinea integrală păstrează fibrele şivitaminele, iar din cea albă nu mai rămâne decât amidonul. Ambele au acelaşi număr de calorii, dar mai important este ca indicele glicemic să fie mic. Sursa: SHUTTERSTOCK
S-a spus că îngraşă, că este vinovată pentru toate bolile, că nu mai este "la modă". În ultimii ani, pâinea a fost intens blamată, iar "nebunia" dietelor anticarbohidraţi i-a convins pe mulţi chiar să renunţe la pâine.
Cea care "îşi merită soarta" este doar pâinea albă, clasica franzelă, "ultrarafinată", golită de fibre şi nutrienţi. Din marea de sortimente, pâine integrală, inter mediară, îmbogăţită cu se minţe, graham, secară, omul de rând abia dacă ştie pe care să o aleagă.
Medicii spun că pâinea consumată "cu cap" nu îngraşă, fie albă, fie neagră, dar pâinea neagră vine cu ceva în plus: fibre, vitamine şi minerale. În plus, e mai săţioasă.
Indicele glicemic, mai important decât caloriile
"Este falsă ideea că pâinea prosteşte. Pâinea trebuie considerată un aliment de sine stătător. S-a încetăţenit obiceiul de a consuma pâine în dieta zilnică. Ea trebuie adăugată atunci când calculăm caloriile", subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.
Diferenţa dintre pâinea albă şi cea integrală nu se simte la calorii, ci la cantitatea de fibre, vitamine şi minerale şi la indicele glicemic, vinovat de fluctuaţiile de zahăr.
"Indicele glicemic reprezintă viteza cu care se descarcă zahărul în sânge, iar cu cât viteza este mai mare, cu atât cantitatea de insulină secretată este mai mare. Astfel apar fluctuaţii de energie, kilograme în plus, dereglări ale metabolismului (diabet de gradul II)", adaugă nutriţionistul.
Pâinea albă are un indice glicemic atât de mare (70) încât organismul aproape că nu mai face diferenţa între aceasta şi zahăr. În schimb, pâinea integrală are un indice mai m