Tabără: Am cerut aprobarea CE pentru ca România să reia cultivarea organismelor modificate genetic
Marcel Cucu: Pierdem anual peste 1 mld. euro pentru că nu cultivăm aceste produse, dar în schimb le importăm
Costel Olteanu: Cultivarea biotehnologiilor poate avea efecte pozitive asupra preţului alimentelor
România vrea să reia cultivarea organismelor modificate genetic şi a cerut deja aprobarea Comisiei Europene, spune ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Pentru a-şi susţine poziţia, oficialul român a trimis deja la Bruxelles documentele ştiinţifice pregătite de Academia Română, dar şi solicitările fermierilor. Materialele trimise de Bucureşti la Bruxelles fac referire în primul rând la soia ameliorată genetic. "Se ştie că soia este o problemă pentru România. În acelaşi timp, soia se constituie ca o bază importantă de import pentru Uniunea Europeană. Sunt aproape 40 de milioane de tone importate anual, din care peste 90% este soia - care provine din zonele în care se cultivă soia să spunem obţinută prin inginerie genetică sau prin tehnici superioare de ameliorare", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.
Ministrul agriculturii spune că, de foarte multe ori, se foloseşte termenul speculativ de organism modificat genetic, pentru a-i speria pe consumatori. Condamnate de activiştii de mediu, culturile de plante modificate genetic sunt interzise în cea mai mare parte a Uniunii Europene. Cantităţile cele mai mari de plante obţinute prin biotehnologii sunt importate din Statele Unite ale Americii, Brazilia, Argentina sau Canada.
Uniunea Europeană a interzis în urmă cu patru ani cultura transgenicelor, iar România, devenită membră UE, a trebuit să se conformeze legislaţiei comunitare şi a renunţat la culturile de soia. Cu toate acestea, soia modificată genetic se utilizează pentru hrana animalelor în aproape toate fermele de