Sectorul privat cere multe licenţe, dar pentru bani puţini
Metodiu Mehmet: În plus administraţia publică se va confrunta cu lipsa de fonduri
Piaţa de software din România nu va creşte nici în 2011, primul semestru urmând să fie cel mai greu din ultimii ani, în principal din cauza tensiunilor atât în sectorul public, cât şi privat.
"Mediul de afaceri este obosit şi pesimist. Administraţia publică centrală şi locală se va confrunta cu lipsa de fonduri. Astfel, piaţa aplicaţiilor software va fi în uşoară scădere faţă de 2010, cu aproximativ 5-10%", a declarat Metodiu Mehmet, fondator şi director general al Fair Value, gold partener al soluţiilor SAP în România.
Contactat de Curierul Naţional, oficialul companiei ne-a precizat că piaţa de software din România a scăzut la 300 de milioane de euro. Potrivit acestuia, anul trecut, din punct de vedere valoric, sectorul public a fost cel care a dat mai mult, în timp ce din punct de vedere al numărului de solicitări sectorul privat a contat mai mult.
Mehmet a mai spus că, în prima jumătate a anului, primul trimestru în special va avea un rezultat nefavorabil pieţei. Întrebat dacă scăderile din primul semestru vor fi recuperate în a doua parte a anului, acesta a confirmat, deoarece proiectele vor începe mai târziu. "Da, se bazează pe faptul că majoritatea contractelor cu finanţare europeană vor începe să se deruleze începând cu luna martie. Aceste contracte vor avea o pondere importantă în generarea de venituri pentru piaţa de software", a declarat, pentru Curierul Naţional, Metodiu Mehmet.
"Oboseala" mediului de afaceri s-a acumulat în urma restructurărilor succesive
Legat de oboseala pe care a acumulat-o mediul de afaceri, Metodiu Mehmet a explicat că 2009 şi 2010 au fost ani de restructurări puternice în mediul privat, în care s-au corelat veniturile şi cheltuielile.