De aproape o săptămână, bolnavii din Giurgiu infectaţi cu virusul Hiv/Sida nu au mai primit medicamente. Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu spune că Ministerul Sănătăţii este vinovat de această situaţie.
La Giurgiu, cei 140 de bolnavi HIV/SIDA sunt în pericol. De o săptămână, cea mai mare parte a medicamentelor incluse în schemele de tratament nu se mai găsesc. „ Sunt probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente a bolnavilor infectaţi cu virusul HIV/SIDA. Din schemele de tratament fac parte peste 30 de tipuri de medicamente, o schemă fiind alcătuită din 2,3,4 sau 5 feluri” a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, doctor Paul Marinescu.
Lipsa tratamentului înseamnă genocid
Reprezentanţii Asociaţiei „Viaţă şi Speranţă”, spun că în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu alocă bani, bolnavii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 3.000 de lei şi 20.000 de lei, contravaloarea tratamentului pe o singură lună, ceea ce este imposibil, având în vedere că venitul lunar al unui însoţitor este de 460 lei. În această situaţie critică este şi Marinela Mola, preşedintele Asociaţiei “Viaţă şi Speranţă “ şi totodată mama unui copil seropozitiv. “Copiii noştri nu au înghiţit 20 de ani pastile cu pumnul, au învăţat, s-au integrat în societate trecând peste discriminare, pentru ca acum să moară”. Aceasta consideră că singurii vinovaţi de situaţia creată sunt Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii.
Bugetul CNAS pentru programe naţionale este zero
Fondurile necesare pentru tratamentul antiretroviral sunt alocate de Ministerul Sănătăţii către Casa Judeţeană de Sănătate Giurgiu (CJAS), iar aceasta trimite banii la Spitalul de Boli Infecţioase Singureni. Instituţia sanitară cumpără medicamentele necesare şi le dau Centrului de zi de la Giurgiu, locul de unde bol