- Editorial - nr. 711 / 29 Ianuarie, 2011 La prima vedere, lipsa perelor romanesti de pe piata pare un fenomen banal, lipsit de prea mare importanta pentru a fi luat in considerare de guvernanti. Din nefericire, avem inca o dovada despre faptul ca am devenit o colonie economica, o piata de desfacere pentru economiile tarilor occidentale. Zilele trecute, am avut pofta sa mananc o para zemoasa, sa-i simt damful in cerul gurii. M-am dus la magazinul alimentar de langa casa, iar acolo am gasit pere din Italia. Intrucat vroiam pere romanesti, am incercat in Piata Diamant. Acolo, pe tarabe, nici urma de pere romanesti. Este adevarat ca, din cauza frigului, erau prea putini comercianti. In schimb, la un chiosc din marginea pietei erau pere si, vanzatoare m-a intrebat de care doresc. I-am spus ca vreau pere romanesti. "Da. Avem pere romanesti", mi-a declarat patroana chioscului sau vanzatoarea, dar cand m-am uitat cu atentie erau aceleasi pere ca si cele din magazin, probabil cumparate de la acelasi distribuitor. Pornit pe "fapte mari", ma opresc la Real. Aici gasesc pere din China, Grecia, cu putin mai ieftine decat cele de la magazinul alimentar. Intr-o lume incercata de conflicte politice, teatru de doi bani, cu arestari spectaculoase, cu declaratii si acuzatii privind incalcarea legii, in mod sigur o poveste despre perele romanesti nu prezinta interes. Veti spune ca sunt atatea probleme grave nerezolvate in Romania, incat numai de pere nu are lumea chef. Sa-mi fie cu iertare, oameni buni, dar consumul de fructe, fie si el de pere, reprezinta un indicator valoros despre sanatatea natiunii. Doar ca o curiozitate, incerc sa sustin o pledoarie pentru perele romanesti. De ce sunt importante aceste fructe? 97 la suta din fruct este pulpa, pielita _ 2,5 la suta. Pulpa contine: apa _ 95 la suta, zaharuri _ 6,5-15 la suta, substante pectice _ 0,14-0,7 la suta, substante mineral