Preşedintele Hosni Mubarak a desemnat un nou director al serviciului de informaţii, pe generalul Murad Mowafi, fost guvernator în Sinai-Nord. Scoaterea militarilor în stradă este un semn că preşedintele Hosni Mubarak nu mai are alte soluţii. Egiptenii continuă protestele şi fac presiuni asupra autorităţilor, ameninţând cu lansarea unei greve generale, marţi. Uniunea Europeană îl îndeamnă pe Hosni Mubarak la un dialog cu opoziţia.
Urmăriţi imagini LIVE aici
ORA 20: 50 Tensiunile din Egipt urcă petrolul peste nivelul de 100 de dolari per baril, la Londra. Nivelul nu a mai fost atins de peste doi ani, creşterea survenind ca urmare a preocupărilor în legătură cu situaţia din Egipt şi temerile că agitaţia s-ar putea extinde şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Egiptul este un producător de petrol modest, dar în ţară există două căi majore de transport al petrolului, Canalul Suez şi Oleoducul Sumed, ceea ce explică nervozitatea pieţei. În total, canalul şi oleoducul, principalele căi de transport al petrolului din Golf către Europa, transportă 4,5 % din producţia mondială de petrol.
Citiţi şi:
Egipt: ce promisiuni face Mubarak
ORA 20:40 Armata egipteană a anunţat că nu va recurge la forţă împotriva manifestanţilor pentru că revendicările poporului sunt "legitime".
"Libertatea de exprimare sub formă paşnică este garantată tuturor", a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei, citat de agenţia oficială Mena şi de televiziunea publică.
Forţele armate egiptene au dat asigurări că nu vor folosi forţa împotriva manifestanţilor, a anunţat televiziunea publică luni, cu o zi înaintea "marşului unui milion" de persoane prevăzut pentru marţi la Cairo şi Alexandria, pentru a cere înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.
ORA 19:40 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declara