Tânjeşti după o ciocolată delicioasă, cu alune şi stafide sau cu o minunată umplutură de cappuccino? Ei bine, e de-ajuns să îţi imaginezi pofta cu care o devorezi, bucată cu bucată, pentru a mânca mai puţin. Cel puţin, asta susţin autorii unui studiu publicat în revista Science. Ei sunt de părere că imaginaţia poate juca un rol important în reevaluarea cantităţii de mâncare cu care ne regalăm zi de zi. Gândindu-ne în cele mai mici detalii la produsul consumat – de la scoaterea din ambalaj sau „transportul” de la farfurie la gură până la felul în care este mestecat şi înghiţit –, vom consuma mai puţin decât persoanele care, înainte să mănânce, se gândesc fie la altceva decât la hrană, fie la alte produse decât cele cu care urmează să se delecteze.
Pare un exerciţiu de imaginaţie destul de nătâng, dar psihologii şi nutriţioniştii implicaţi în studiu spun că eficienţa sa are o explicaţie foarte simplă. Ceea ce contează atunci când ne pregătim să consumăm un aliment preferat este prima îmbucătură. Nu cea de-a şasea sau cea de-a zecea. După primele două îmbucături intervine un fel de plictiseală – creierul ştie deja ce a făcut, ce urmează să facă şi ce senzaţie urmează să încerce, aşa că entuziasmul faţă de stimul scade. De altfel, deprinderea cu produsul consumat este „cheia” cu ajutorul căreia cercetătorii speră să-i ajute pe oameni să mănânce mai puţin.
„Exerciţiul de imaginaţie poate provoca din partea creierului răspunsuri similare celor pe care le-ar da într-o situaţie reală”, spune psihologul Carey Morewedge, de la Universitatea Carnegie Mellon. Când ne gândim la felul în care am îndeplini o anumită sarcină se activează aceleaşi circuite nervoase ca atunci când am realiza cu adevărat respectiva sarcină. De aici, cercetătorii au tras concluzia că merită investigat dacă nu cumva oamenii s-ar putea deprinde deja, cu ajutorul puterii minţii, cu mâncar