- elixirul tineretii -
Maslinul este unul din cei mai iubiti arbori de pe continentul european. Vesnic verde, este simbolul prieteniei si-al pacii, dar si un simbol al sanatatii depline prin puterea vindecatoare pe care o are in fiecare din partile lui.
Maslinii cresc in zonele cu ierni blande si cu veri toride, iubesc mult soarele, dezvoltandu-se foarte bine pe versantii cu pietre calcaroase, atinse de briza marii. Lasati sa creasca natural, ei pot ajunge la dimensiuni si varste impresionante, trunchiul lor depasind opt metri in diametru si traind pana la sapte-opt sute de ani. La randul lor, maslinele sunt unul din alimentele cele mai puternice din punctul de vedere al energiei pe care o confera organismului, dar si printre cele mai sanatoase din lume. Pe existenta lor s-a bazat, de-a lungul timpului, dezvoltarea unor intregi comunitati si chiar imperii, iar efectul lor exceptional asupra sanatatii le face sa fie de maxima actualitate, si acum, in secolul XXI, cand implinesc aproape... 8000 de ani de cand ii sunt omului de folos.
Maslinele pentru consum
De-abia culese din pom, maslinele contin o substanta numita oleuropeina, extraordinara din punct de vedere terapeutic, dar insuportabil de amara ca gust. Pentru a le scoate aceasta amareala exista adevarate mestesuguri, cum ar fi expunerea la aer, fermentarea in diverse conditii, inmuierea in ulei s.a.m.d. Ceea ce rezulta in urma acestor procedee, prea complexe pentru a fi detaliate in acest context, sunt maslinele de diverse tipuri, pe care le gasim in magazinele noastre, clasificate de cele mai multe ori in functie de culoare:
* Maslinele verzi - sunt culese de pe crengi cand inca nu s-au copt complet, iar apoi sunt murate. De obicei, sunt cel mai putin amare, avand in schimb un gust usor acrisor. Stimuleaza secretia de sucuri gastrice si apetitul, de unde si utilizarea