Preţurile în creştere la bursele mondiale, scumpirea carburanţilor, lipsa subvenţiilor şi creşterea taxelor sunt principalele cauze ale noilor majorări de preţuri pentru alimente care îi aşteaptă pe români în umătoarele luni. Uleiul, pâinea şi zaharul se vor scumpi în următoarea perioadă. "Vom avea creşteri de preţuri la ulei, pâine şi zahăr, din cauza creşterilor preţurilor materiilor prime la nivel mondial", ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Producătorii anunţă că nu mai pot menţine preţurile actuale şi trebuie să treacă la scumpiri. Pe de altă parte, analistul Ilie Şerbănescu consideră că aceste scumpiri sunt necesare pentru a îndrepta marile dezechilibre de la nivelul economiei româneşti.
Pâinea, mai scumpă cu 15%
Morarii români vor cumpăra grâu de panificaţie din afara ţării, la preţuri mai mari, dictate de bursele mondiale. Aceştia spun că vor fi nevoiţi să scumpească pâinea pentru a face faţă noii conjucturi de pe piaţă.
"Preţul cerealelor de pe bursele mondiale a crescut de la 140 euro/tonă, la 260 euro/tonă şi ne putem aştepta la o scumpire a pâinii cu peste 15% în perioada februarie-martie", a mai spus Dragoş Frumosu.
Preţul uleiului ar putea creşte cu 15-20%
Uleiul se va scumpi în următoarele luni cu aproximativ 15-20% şi va ajunge la 7 lei pe litru, a declarat Dragoş Frumosu. Cauza acestei scumpiri este în principal lipsa materiei prime la nivel naţional, care îi va determina pe producători să importe cu costuri mari.
"Este posibil ca în lunile martie-aprilie preţul uleiului să se majoreze cu 15-20%, iar litrul de ulei va costa 7 lei. Materie primă, respectiv floarea soarelui şi soia, nu mai există în acest moment în România. Procesatorii au epuizat toate stocurile. Ţinând cont de preţul mare cu care s-a vândut materia primă, fermierii români au vândut s