Nicolescu: Este necesară îmbunătăţirea Codului Muncii având în vedere existenţa numeroaselor bariere birocratice, a procedurilor greoaie de angajare şi concediere
Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun că varianta de modificare a Codului Muncii propusă de Guvern îi mulţumeşte "în esenţă", fiind un proiect echilibrat şi cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piaţa muncii, deşi consideră că mai sunt aspecte care trebuie schimbate. "Proiectul este echilibrat, nu aduce avantaje doar pentru angajatori sau doar pentru angaja'i şi contribuie la o flexibilizare a relaţiilor de muncă. În esenţă ne mulţumeşte acest proiect pentru că ne apropiem mai mult de practica din Europa care creează condiţii de creştere economică. Desigur că mai sunt o serie de aspecte care trebuie reglate, iar Consiliul are un set de propuneri de îmbunătă ire ale reglementărilor privind angajatorii", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
Nicolescu menţionează că este necesară îmbunătăţirea dispoziţiilor Codului Muncii şi a reglementărilor privind piaţa muncii, având în vedere existenţa numeroaselor bariere birocratice, a procedurilor greoaie de angajare şi concediere, un grad exagerat de protecţie având ca efect descurajarea ocupării şi afectând competitivitatea, fără promovarea corespunzătoare a interesului pentru formare profesională şi perfecţionare continuă, pentru mobilitate teritorială şi profesională. "Angajatorii trebuie să îşi poată stabili în mod just şi onest propria politica de personal, ţinând cont de situaţia economică instabilă şi de dificultăţile cu care se confruntă", a arătat Nicolescu.
Trebuie menţinute principiilor de organizare şi funcţionare a patronatelor
În acest sens CNIPMMR solicită menţinerea în cuprinsul Codului Muncii a principiilor de organizare şi funcţ