Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
In cazul baietelului dvs., medicul specialist ORL si medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliara primitiva, prezenta vegetatiilor adenoide (polipi) sau a unei malformatii velo-palatine a sugarului. Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare ale sugarului si copilului mic induc un sindrom de obstructie nazala, cu respiratie bucala de supleere, la care se adauga dispneea (respiratie dificila), fiind asociate sau urmate frecvent de aparitia unor complicatii bronhopulmonare, otice, digestive sau chiar stari toxicoseptice.
Profilaxia si tratamentul infectiilor de cai respiratorii la sugar si copilul mic constau in:
* Aspiratii nazale de 2-3 ori pe zi, urmate de instilarea de ser fiziologic si/sau apa de mare sterila tip: Nazomer, Sterimar, Rhinomer.
* Pulverizati 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol salin 100% natural) deasupra patului si in camera copilului, in vederea optimizarii microclimatului ambiental si indepartarii alergenilor. (Mentinerea unei igiene normale a aerului respirat si a permeabilitatii foselor nazale, cu o respiratie nazala corecta, sunt conditii obligatorii in vederea succesului terapeutic.)
* 10 zile de aerosoli, cate 3 sedinte pe zi, cu Hidrocortizon si ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare, antialergice, mucolitice, polivitamine si preparate de calciu, la recomandarea medicului.
* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai in pusee acute si dupa efectuarea examenului bacteriologic din exudatul faringian/ secretia nazala/ sau sputa.
(Tratament balneoclimateric in statiunile: Techirghiol, Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.)
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.2