Chiar şi aşa cifra este la jumătate din ct prevede legislaţia cu privire la angajarea în muncă a acestei categorii de persoane. Statistica a fost realizată de Fundaţia „Pentru Voi" şi „Institutul pentru Politici Publice", în cadrul proiectulului "Nu mai ignoraţi persoanele cu dizabilităţi!
Municipiul Focşani înregistrează cea mai mare pondere din ţară a persoanelor cu dizabilităţi care au fost angajate cu contract de muncă, şi anume 2,26% din totalul acestei categorii. Numai anul trecut, prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea au primit consilere în vederea obţinerii unui job 49 de persoane cu dizabilităţi, din care 14 au fost angajate.
"Cele 14 persoane care au fost la interviu şi au fost angajate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată au handicap locomotor, suferă de hipoacuzie şi retard mintal", ne-a declarat Daniela Brihoianu, purtător de cuvânt al AJOFM Vrancea.
Chiar dacă Focşaniul se află din acest punct de vedere pe primul loc în ţară, cifra este departe de a fi mulţumitoare, prin legislaţia europeană fiind prevăzut un procent de 4% pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi.
În ţară sunt oraşe precum Alexandria, Brăila, Buzău, Piatra Neamţ, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Vaslui unde nu există nicio persoană cu dizabilităţi încadrată într-un loc de muncă.
Statistica realizată de Fundaţia „Pentru Voi" şi „Institutul pentru Politici Publice", în cadrul proiectulului "Nu mai ignoraţi persoanele cu dizabilităţi!" relevă faptul că la patru ani după adoptarea unor prevederi legislative care să faciliteze integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizablităţi, România se situează, alături de Bulgaria, pe ultimul loc în Uniunea EUropeană în domeniul angajării în muncă a acestei categorii sociale.