Tot mai mulţi tineri au devenit utilizatori ai internetului. Grav este faptul că aceştia nu îl folosesc numai pentru a se documenta, ci şi pentru a socializa. Nu de puţine ori au fost cazuri în care un adolescent nu a mai putut fi dezlipit din faţa calculatorului, iar odată cu trecerea timpului contactele directe cu alţi oameni au dispărut.
Site-urile precum Hi 5, Netlog sau Facebook produc un fenomen de izolare în rândul adolescenţilor, în timp fiind afectaţi pentru că îşi ghidează interacţiunea cu alte persoane numai prin intermediul internetului.
Acest fenomen a fost observat în ultimii ani şi de către părinţi şi profesori, care spun că tinerii au rupt orice tip de comunicare cu aceştia din cauza prietenilor virtuali. „Fiica mea are 16 ani şi înainte să decopere site-urile cu prieteni, avea o viaţă socială foarte activă, ieşea cu prietenii la plimbare, la petreceri. De aproape un an, petrece mult timp în faţa calculatorului şi sunt îngrijorată pentru că nu mi se pare normal să vorbească cu nişte necunoscuţi despre viaţa ei, iar cu mine să nu mai schimbe niciun cuvânt”, ne-a spus Ioana Davidescu, o mamă de 40 de ani.
La rândul lor medicii consideră că dependenţa de computer poate fi combătută doar cu ajutorul părinţilor. „Adolescenţii au nevoie de comunicare, nu de cunoştinţe virtuale pentru că s-a ajuns să se dezvolte un sistem de comunicare rupt de realitate. Părinţii trebuie să îşi găsească timpul necesar instruirii sufleteşti cu copiii şi în acest mod le lasă cât mai puţin timp pentru a sta pe astfel de site-uri”, ne-a declarat Maria Cristache, medic psihiatru.
Odată cu trecerea timpului, acest tip de site-uri pot duce la izolarea definitivă de ceilalţi din jur, iar adolescenţii rămân rupţi de lumea reală. Totodată, lipsa de comunicare poate crea şi probleme psihice.
Însă în ciuda acestor avertismente, adolescenţ