Aderarea Romaniei la spatiul Schengen va fi amanata din cauza nereformarii justitiei si a coruptiei, in ciuda protestelor autoritatilor, care sustin ca au realizat criteriile tehnice convenite in procesul de aderare, iar argumentele privind carentele amintite nu se incadreaza in tratat.
De la inaltimea senectutii senine, istoricul Neagu Djuvara crede ca adevaratul motiv al amanarii este neincrederea in structura intregii noastre functionari si reputatia de coruptie pe care o avem. La capitolul reformarii justitiei si al luptei cu coruptia nu stateam bine nici in 2007, dar am fost primiti in Uniune cu promisiunea rezolvarii acestor probleme. N-am facut-o convingator, cand nu ne-am fofilat. Ce incredere poti avea in masurile implementate de Ministerul de Interne, minister agitat periodic de scandaluri de coruptie, cand nici forul legislativ al tarii nu este scutit de suspiciuni si de scandaluri?
Au fost date publicitatii declaratiile de interese ale alesilor, in baza legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. Pentru transparenta, fiecare parlamentar este obligat sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului au derulat sau deruleaza contracte finantate din bani publici, direct sau prin societati comerciale la care sunt asociati ori actionari. Legea este menita sa-i fereasca pe alesi de ispita. Dar, surpriza, 72 de parlamentari, 24 de senatori si 48 de deputati, fac afaceri cu statul, in valoare de peste 258 de milioane de euro. Cum majoritatea sunt din arcul guvernamental, 24 din PDL si 9 din UDMR, te-ai fi asteptat la dezbateri furtunoase si proteste viguroase ale opozitiei. Dar, nimic! Normal, in barca afacerilor cu statul se afla si 35 de parlamentari ai opozitiei, 20 de la PSD si 15 de la PNL. De fapt, afacerile merg simetric cu repartizarea mandatelor, alaturi de parlamentari din PDL, UD