Pare incredibil, dar la doar 49 km de Târgu Mureş, puteţi să trăiţi precum nomazii mongoli, într-una dintre iurtele tradiţionale, decorate cu mobilier adus special din Mongolia. Este vorba despre primul camping de acest gen din România, dar şi cel mai mare din Europa, aflat în localitatea Câmpu Cetăţii în judeţul Mureş. Până acum doi ani această zonă turistică a Transilvaniei era cunoscută şi apreciată mai mult de cei care practică pescuitul, fiind locul în care se prind cei mai buni păstrăvi. Acum, însă, campingul nomazilor mongoli atrage sute de turişti din ţară, dar şi din străinătate, curioşi şi dornici să cunoască o parte din stilul de viaţă al poporului care migrează des, dar care mereu locuieşte în iurte.
Legenda spune că structura iurtei îndepărtează energiile pământeşti negative
Iurta s-a dezvoltat în rândul comunităţilor crescătoare de animale mari şi pentru faptul că putea fi uşor mutată, în mai puţin de două ore. Legenda spune că această structură a iurtei îndepărtează energiile pământeşti negative, păstrându-se în sânul familiei doar energiile pozitive.
Proprietara campingului, Agshaa Chuluunchimeg Orosz, este originară din Mongolia şi este de părere că o zi de cazare în iurtă cu siguranţă este o experienţă plăcută, mai ales datorită faptului că toate construcţiile din camping sunt autentice cu un decor tradiţional.
"Într-o iurtă sunt trei paturi, dulap, sobă şi masă, iar mobilierul este adus special din Mongolia, fiind lucrat manual. Fiecare obiect din iurtă simbolizează ceva, iurta are formă circulară, asemeni soarelui, intrarea e orientată spre cel mai înalt punct al muntelui, pictura mobilierului are diferite semnificaţii", a declarat proprietara campingului.
Ordinea din interiorul iurtei este foarte strictă, intrarea în cort este orientată spre sud, de la uşă spre stânga este locul destinat femeilor şi c