Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor. Intervenţia se va face în colaborare cu medicii din Italia. La Cluj există deja o listă de aşteptare.
Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu“ din Cluj-Napoca pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul Institutului Inimii, Tudor Simionescu. „Primul pas constă în introducerea pe piaţa medicală a acestui dispozitiv numit inimă artificială, prin aprobări ale Ministerului Sănătăţii. Următorul pas este cel în care vom stabili, concret, cu echipa de specialişti din Italia, momentul în care va veni la Cluj-Napoca pentru a efectua prima intervenţie chirurgicală demonstrativă, urmând ca după această operaţie, care va fi cu siguranţă un succes, să extindem programul de implant de inimă artificială printr-o colaborare de lungă durată cu partea italiană", a explicat directorul institutului.
Există o listă cu pacienţi
Modalitatea în care aceste dispozitive vor fi plătite, în viitor, părţii italiene, precum şi cea privitoare la transferul procedurilor chirurgicale de către specialiştii de la Roma vor fi stabilite în a doua jumătate a acestui an, a precizat Tudor Simionescu.
Directorul Institutului Inimii a arătat, totodată, că există deja o listă cu pacienţii care vor fi supuşi implantului cardiac, dar care nu este încă definitivă. Pacienţii cu prioritate vor fi reevaluaţi, pentru a se vedea care este stadiul bolii în faza pregătirilor pentru intervenţia chirurgicală. Potrivit directorului Tudor Simionescu, specialiştii italieni sunt cei care au ales Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung, ca urm