Foto: Joerg Carstensen / EPA/Agerpres Mozart a compus celebra partitură a motetului „Exsultate, Jubilate” la 17 ani special pentru castratul Venanzio Rauzzini.
În perioada barocă, la Roma, femeile nu aveau voie să se urce pe scenă. Astfel că bărbaţii erau nevoiţi să interpreteze rolurile feminine.
Organizatorii de spectacole castrau băieţii din corurile bisericeşti pentru ca aceştia să aibă la maturitate voci de soprane. Deşi oficial Biserica nu a aprobat această operaţie, Vaticanul a manifestat interes faţă de „artiştii” mutilaţi. Ultimul sopran, Alessandro Moreschi, a trăit până în anul 1922. În patrimoniul muzical mondial au rămas singurele înregistrări de gramofon ale acestui tip unic de voce, nefirească, înaltă şi flexibilă ca a unei femei, dar robustă şi puternică, precum cea a unui bărbat. Pe scenă, „castraţii” erau nişte zei, dar în viaţa reală erau suflete chinuite. Nu aveau voie să se căsătorească. Vă daţi seama cum erau priviţi de către societate! Aceştia jucau rolul tragic al unor dive, devenind sclavii propriei voci. În 2011 există un bărbat care cântă şi cu voce de tenor şi cu voce de soprană şi, culmea!, nu este castrat! Incredibil, dar adevărat. Vă puteţi convinge singuri! El participă la selecţia Eurovision din Austria. Numele său este Freddy Sahin-Scholl, câştigătorul celei de-a patra ediţii a concursului „Das Supertalent” („Germany’s got talent”). Acesta îşi poate schimba vocea în câteva secunde de la tenor la soprană, deşi nu a urmat cursuri de canto. Albumul său, „Carpe Diem”, ocupă în acest moment locul al patrulea în topurile din Germania, dar ţinteşte locul întâi. Mama lui Freddy este nemţoaică de origine turcă, iar tatăl său este un fost soldat american de origine africană.
Născut în 1953, Freddy a fost crescut de o mamă adoptivă, care i-a recunoscut şi încurajat talentul. Uluitorul interpret lucrează ca asistent anestez