Mulţi dintre noi nu pot renunţa la mezeluri, în ciuda avertismentelor date de specialişti în legătură cu ingredientele periculoase pentru sănătate pe care le pot conţine. Putem să le înlocuim însă cu preparate sănătoase, făcute în casă. E adevărat, unele costă mai mult, dacă le prepari la tine în bucătărie, dar merită, pentru că sunt mai sigure. Iată cât te costă să prepari câteva reţete bio.
Paté la tavă- în magazin, un kg de pate costă 12 lei
Pastramă fragedă- în magazin pastrama de porc se vinde cu 27 de lei/kg
Crenvuşti- în magazine costă 23 de lei/kg
Cârnaţii proaspeţi - în magazine costă 12 lei/kg
Aşa se făcea parizerul pe timpul lui Ceauşescu
Mult hulitele mezeluri de pe timpul comuniştilor erau, de fapt, nişte produse foarte sănătoase. Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, reţeta industrială a unui parizer era următoarea: la 100 kg de parizer se puneau 70 kg de carne, 30 kg de slănină, piper, boia şi usturoi. Cu alte cuvinte, fără aditivi alimentari. Totodată, membrana era naturală, din colon de bovine, iar termenul de garanţie era de doar 3 zile. Nicolae Oprea