67,6% dintre parlamentari vor interzicerea mineritului cu cianuri!
Bucuresti, 21 ianuarie - Membrii Parlamentului Roman sunt de acord cu transpunerea in legislatia nationala a Rezolutiei Parlamentului European care recomanda interzicerea folosirii cianurilor in minerit. Concluzia survine in urma unui sondaj efectuat de Centrul Pentru Politici Durabile - Ecopolis, in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in randul parlamentarilor romani, in perioada noiembrie-decembrie 2010.
Rezolutia Parlamentului European
Dupa cum se stie, in data de 5 mai 2010, Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate covarsitoare, o Rezolutie care cere Comisiei Europene sa initieze interzicerea completa a tehnologiilor care utilizeaza cianurile in minerit, in Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului 2011. Parlamentul European este convins ca interzicerea cianurii este singura modalitate sigura de a proteja resursele de apa si ecosistemele din Europa, conform obiectivelor prezente in Directiva Cadru Apa.
Situatia din Legislativul Romaniei
Inca din anul 2003, senatorii Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar au depus o initiativa legislativa pentru interzicerea mineritului cu cianuri, insa aceasta a fost blocata in Comisia pentru Industrii. Iulian Iancu, fost deputat PSD, seful acestei comisii, a indeplinit practic "ordinul" companiei RMGC, tergiversand si trimitand plenului Camerei o alta propunere legislativa, de nerecunoscut, pe deplin favorabila investitorilor de la Rosia Montana. Fostul presedinte al Camerei, Bogdan Olteanu, a incercat in zadar si, dupa parerea noastra, insuficient de convingator, sa scoata proiectul Eckstein-Funar de la naftalina, dar n-a reusit (sau, poate, n-a dorit sa reuseasca?). Iata ca, potrivit sondajului Ecopolis, deputatii si senatorii romani, incurajati si de Rezolutia PE, se gandesc din n