Foarte mulţi îşi pun acum întrebarea ce s-a întâmplat cu grâul nostru din producţia internă. Semnele de înrebare sunt cu atât mai justificate cu cât, conform raportărilor oficiale, producţia din 2010 de grâu a fost de 5,72 milioane tone, cu 500.000 de tone superioară celei din 2009. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu celelalte cereale.
Explicaţia este simplă: producătorii noştri, atraşi de preţurile avantajoase, au preferat să exporte masiv grâu de panificaţie.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii Adrian Rădulescu a susţinut că ţara noastră a avut contracte de export în 2010 pentru 1,7 milioane de tone de grâu. Conform spuselor sale, anul acesta ţara noastră va importa circa 700.000 tone de grâu la un preţ mai mare cu 30% decât cel din 2010.
Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, atrage atenţia asupra unui alt aspect: "În primul rând eu nu cred că producţia reală de grâu a fost mai mare de 4 milioane de tone! Este posibil ca raportările să fi fost umblate. În al doilea rând, după cum a fost anunţat, România a exportat 1,7 milioane de tone de grâu. Deci, de unde să mai fie grâu pe piaţă?".
În acest context, producătorii au arătat cu degetul spre Guvern, susţinând că nu au fost încurajaţi să ţină cerealele în depozitele din ţară.
* Scumpiri în lanţ
Scumpirea cerealelor de panificaţie şi a celor furajere riscă să afecteze în mod direct preţurile alimentelor.
Cum şi furajele s-au scumpit în ultima vreme, iar 75% din preţul cărnii este nutreţ combinat, nu este exclus să asistăm, în perioada următoare, la scumpiri în lanţ la unele bunuri alimentare, precum carnea sau laptele.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, ne-a declarat: "Este clar că pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi. De asemenea, furajele influenţează în mod direc