Majoritatea absolvenţilor de studii superioare din România dobândesc abia la serviciu cunoştinţele specifice profesiei. „Înveţi muncind“, spun mai mulţi absolvenţi de studii superioare. Statisticile vin să le dea dreptate. Iar angajatorii militează pentru mai multă practică în facultate.
Citiţi şi: Mari dascăli se plâng de calitatea învăţământului
„Teoria e minunată, practica te omoară", spune Iuliana. A terminat o facultate în domeniul protecţiei mediului şi, destul de greu, adică după aproape şase luni de la absolvire, şi-a găsit un serviciu. Numai că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. „Când am ajuns să lucrez în domeniu, am luat-o, practic, de la zero", spune ea. „Facultatea pe care am făcut-o eu s-a axat în special pe chestiuni teoretice. Nu am făcut practică. De fapt, am făcut. La finalul fiecărui an. Dar nu una care să ne fie utilă", afirmă tânăra, în vârstă de 27 de ani.
Pe timp de criză, universităţile s-au „specializat" în producţia de şomeri. Vezi aici care sunt meseriile inutile!
Un bun punct de pornire
Dacă o întrebi acum ce a însemnat pentru ea facultatea pe care a absolvit-o în urmă cu cinci ani, Iuliana spune că „a fost un excelent exerciţiu pentru dezvoltarea gândirii". „Am învăţat să caut informaţie, am învăţat să lucrez temeinic, ştiu multe lucruri care mă ajută", explică tânăra. Nu regretă că nu a ales un alt domeniu. „Îmi place ce fac, doar că mi-ar fi plăcut şi mai mult dacă am fi învăţat lucruri care chiar se cer pe piaţă. La astea mai mult s-a făcut referire", spune ea.
„Fură meserie"
Printr-o situaţie similară în mare măsură spune că a trecut şi Mihaela. Are 26 de ani şi este licenţiată în relaţii publice. „Mi-a plăcut foarte mult facultatea. Am învăţat cu plăcere, am citit în plus. Dar, pentru că ne-am axat mai mult pe teorie, când m-am angajat, am cam dat din colţ în