Loganuri bune la 10.000 de lei, apartamente la preţ de garsoniere şi chiar şi câteva idei pentru o afacere. Toate pe un site de executări.
Anul trecut, un apartament cu patru camere din Berceni s-a vândut cu aproximativ 75.000 de euro. Mihai Dinu, proprietarul de acum, spune că a făcut cea mai bună afacere din viaţa lui atunci când a aflat, de pe un site, că Fiscul organizează licitaţie pentru vânzarea locuinţei. "Norocul meu a fost că nimeni nu a plusat peste mine", spune el. Executările silite au început să se înmulţească prin 2009, socotit primul an al crizei.
Atunci, Cristina Boarnă a decis să deschidă un site pe care să apară cât mai multe produse executate. A stabilit relaţii cu Fiscul, cu băncile, cu firmele de leasing şi cu casele de insolvenţă şi aşa s-a născut www.executări.com.
"Înainte era destul de greu. Trebuia să te duci să te interesezi ce bunuri au fost scoase la licitaţie. Mai găseai anunţuri prin ziare, pe la bănci sau la Fisc. Ne-am gândit să punem toate anunţurile la un loc", spune Cristina. Vânzările se fac fie prin vânzare directă (formă preferată de firmele de leasing), fie prin licitaţie (Fisc şi bănci). Fondatoarea executări. com explică: "Bunul este evaluat, valoarea îi scade de la o licitaţie la alta. La Fisc, de exemplu, preţul de pornire la prima licitaţie e cel evaluat. La a doua, scade cu 25%. La a treia, scade la jumătate".
În cazul în care bunul e executat de bănci, "reducerea" maximă e de 30% . Pentru a participa la o licitaţie de la Fisc trebuie să plătiţi 10% din valoarea bunului. Veţi recupera suma dacă pierdeţi licitaţia. Însă, dacă nu veniţi la licitaţie, pierdeţi banii. La licitaţiile organizate de bănci, trebuie să vă conformaţi cerinţelor: s-ar putea să fiţi nevoit să depuneţi o garanţie mai mare de 10%.
LA LEASING: PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
La executăr