Avocatul Gheorghe Piperea ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despre dilemele care însoţesc listarea Fondului Proprietatea la bursă, dar şi despre necesitatea ca statul să găsească o soluţie pentru rezolvarea zecilor de mii de cereri de despăgubire depuse de foştii proprietari.
Reporter: Domnule Gheorghe Piperea, mai are Fondul Proprietatea rolul să despăgubească foştii proprietari?
Gheorghe Piperea: Descopăr că unele aspecte de natură juridică şi morală privind Fondul Proprietatea nu au fost deloc rezolvate, ba, dimpotrivă, s-au agravat.
Fondul Proprietatea a fost creat cu unicul scop de a fi un vehicul pentru despăgubiri. La ora actuală, niciun specialist serios nu mai poate spune că scopul iniţial mai este valabil sau că mai există vreo şansă să fie îndeplinit.
Foştii proprietari pot să se considere principalii prejudiciaţi în momentul acesta pentru că lor li s-au emis titluri de despăgubire la 1 leu, dar, pe bursă, nu primesc decât 0,6 lei.
Sunt absolut convins că măcar acţionarii mari ai Fondului, Malaxa, Auschnit, Crissoveloni, vor cere o compensaţie de la statul român pentru diferenţa dintre valoarea nominală la care au fost despăgubiţi şi preţul de pe bursă.
Este foarte bine că Fondul a fost listat la bursă, însă problema vine din fluctuaţia preţului acţiunilor.
Ce se întâmplă cu foştii proprietari care, din luna mai, încolo, vor primi des-păgubiri în funcţie de evoluţia acţiunilor FP la bursă? Cine îi protejează pe aceştia de fluctuaţiile preţului? Nu-i protejează nimeni. Se va ajunge la ce spuneam eu, încă din 2005, şi anume că foştii proprietari au primit, de fapt, de la stat, nişte bilete de loterie. Azi pot să am 1.000 de lei, însă mâine, dacă se întâmplă să cadă bursa, pot să mai am 10 lei. Mai sunt eu despăgubit, în această situaţie? Pot să dau statul în judecată pentru asta?
Reporter: De un