Egiptul se pregăteşte duminică pentru o nouă zi de proteste, după cinci zile de manifestaţii şi confruntări violente soldate cu peste 100 de morţi şi mii de răniţi, conform Mediafax.
Agenţia oficială de presă MENA a anunţat duminică dimineaţă că activitatea canalului de televiziune arab Al-Jazeera a fost interzisă în Egipt, guvernul demisionar decizând să retragă licenţele de operare ale postului şi legitimaţiile de presă ale angajaţilor acestuia.
Câteva zeci de persoane se îndreptau, duminică dimineaţă, către piaţa Tahrir (Eliberare), unde, începând de marţi, s-au adunat zilnic zeci de mii de persoane care cer înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. La primele ore ale dimineţii, în piaţă se aflau circa 200 de persoane, care petrecuseră noaptea în zonă.
Presa guvernamentală şi-a modificat discursul duminică, vorbind despre "schimbare", după ce Mubarak a promis aplicarea unor reforme, pe care manifestanţii le consideră însă insuficiente.
Revoltele şi confruntările violente între poliţie şi protestatari s-au soldat cu 111 morţi şi peste 2.000 de răniţi, în majoritate civili, potrivit bilanţului compilat de AFP pe baza informaţiilor obţinute din surse medicale şi din serviciile de securitate.
Manifestaţiile au paralizat parţial Egiptul, unde numeroase bancomate au rămas fără fonduri sau au fost vandalizate, iar băncile şi Bursa au rămas închise şi după weekend. Şi examenele universitare şi şcolare au fost amânate, până la noi ordine.
Armata pare să-şi fi sporit prezenţa la Cairo, unde s-au înregistrat numeroase jafuri după retragerea poliţiei. Atât capitala egipteană, cât şi oraşele Alexandria şi Suez se află sub incidenţa restricţiilor de circulaţie, care interzic deplasările începând cu ora locală 16.00.
Mii de deţinuţi au evadat din mai multe închisori egiptene, printre aceştia aflându-se atât deţinuţi de drept