În timp ce mari companii europene se retrag din proiectele energetice româneşti, autorităţile spun că acest sector continuă să atragă trei sferturi din investiţiile străine din România. Ministerul Economiei recunoaşte că înfiinţarea celor doi giganţi energetici este incertă şi că nu are încă o altă strategie de dezvoltare a producţiei de electricitate.
Citiţi şi: De ce ne abandonează investitorii din energie
În urmă cu aproape două săptămâni, o decizie a zguduit piaţa de energie din România. Trei giganţi europeni - RWE, GDF Suez şi Iberdrola - au renunţat la cel mai mare proiect de investiţii din România, construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ei au argumentat că proiectul nu oferă predictibilitate pe piaţa energetică nesigură din România.
Ce spune Ministerul Economiei despre această situaţie?
„Când se retrag trei companii dintr-un astfel de proiect strategic, nimeni nu este fericit, ci din contră. Dar acesta rămâne un proiect prioritar pentru România şi ministerul va face tot posibilul să continuăm într-un ritm cât mai accelerat, ţinând cont bineînţeles de realităţile economice", a declarat secretarul de stat Karoly Borbely, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".
Potrivit acestuia, mai multe companii din Statele Unite, China, Franţa şi Germania şi-au manifestat deja interesul să participe atât la proiectul reactoarelor nucleare, cât şi la un alt proiect major pentru România - hidrocentrala de la Tarniţa. Aceasta va necesita un miliard de euro şi va fi realizată tot după modelul de la Cernavodă, în parteneriat cu investitorii străini.
Discuţii cu noi companii
„Sunt deja discuţii cu noi companii interesate de proiectul nuclear. Nu putem face publice deocamdată numele companiilor, pentru că avem o clauză de confidenţialitate, dar interesul este mare, iar pe piaţă nu sunt foarte mult