Regizorul Andrei Şerban (67 de ani) a susţinut ieri, în Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, conferinţa cu tema „Despre Cehov sau Cine mai vrea să meargă la Moscova?“ Andrei Şerban a vorbit despre opera lui Cehov, a criticat dur învăţământul românesc şi a răspuns la întrebările publicului.
Timp de două ore, regizorul s-a aflat într-o sală a teatrului pe care l-a condus între 1990 şi 1993. Conferinţa a început cu un minut de reculegere în memoria lui Ellen Stewart, fondatoarea Teatrului experimental newyorkez „La MaMa", cea care l-a descoperit şi l-a ajutat pe Andrei Şerban să-şi construiască o carieră internaţională.
În intervenţiile sale, Andrei Şerban a fost necruţător cu sine însuşi, dar a criticat şi învăţământul românesc de teatru. „Nici în visurile mele cele mai narcisiste (şi câteodată sunt foarte narcisist) nu mă văd lângă Tarkovski, Cehov sau Kubrick", a afirmat Şerban. O spectatoare îi ceruse să spună cum ar reacţiona dacă s-ar vedea alături de aceşti creatori, într-un dicţionar al personalităţilor culturale.
Regizorul a mărturisit că s-ar întoarce să monteze la Teatrul Naţional din Bucureşti în funcţie de condiţiile care i s-ar oferi. Anterior, el povestise că Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a oprit pentru şase săptămâni orice reprezentaţie la Sala „Toma Caragiu", pentru a-i permite lui Andrei Şerban să lucreze neîntrerupt la spectacolul „Ivanov", de Cehov, care a avut premiera aseară.
Regizorul a mai spus că, dacă ar reveni la dramaturgia românească, ar alege să monteze o piesă de Caragiale şi a făcut un anunţ îmbucurător pentru bucureştenii care nu au apucat să vadă „Strigăte şi şoapte", spectacolul pe care l-a montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Producţia s-ar putea juca din nou în Bucureşti. Regizorul nu a precizat însă o dată exactă sau numele teatrului care va găzdui ev