La sfârșitul anului 2010 Grupul SCImago (http://www.scimagolab.com) a publicat raportul pe anul 2010 (Scimago institutions Rankings World Report 2010) privitor la clasificarea Instituțiilor de Cercetare Științifică din întreaga lume, inclusiv a celor din România. Acesta este cel mai amplu raport asupra producției științifice mondiale, acoperind 2833 dintre cele mai productive instituții de cercetare științifică din lume.
Grupul SCImago a realizat: evaluarea prestigiului revistelor științifice
(SCImago Journal Rank – SJR http://www.scimagojr.com), evaluarea performanțelor științifice ale institutelor și universitaților din întreaga lume (SCImago institution Rank – SIR (http://www.scimagoir.com).
Raportul „SIR World Report 2010” prezintă date cantitative legate de numărul citărilor și al articolelor științifice publicate în perioada 2004-2008. Clasificarea cuprinde instituțiile de cercetare din întreaga lume, cu cel puțin 100 articole publicate în 2008. Acestea acoperă 80,55% din producția științifică mondială din perioada analizată și cuprinsă în cunoscuta bază de date SCOPUS (http://www.scopus.com).
Analiza producției științifice este evaluată cu ajutorul a patru indicatori, astfel încât să ofere o informație cât mai relevantă legată atât de cantitatea cât și de calitatea producției științifice a fiecărei instituții analizate (vezi http://www.scimagoir.com/methodology.php?page=indicators).
Performanțele cantitative sunt relevate prin indicatorii: O::Output, ce specifică numărul de articole publicate în revistele științifice de specialitate IC::International Collaboration, ce specifică raportul dintre articolele publicate în colaborare cu autori din instituții din alte tari și numarul total de articole ale unei instituții.
Performanțele calitative sunt relevate prin indicatorii: Q1::High Quality Publications, ce specifică procentul d