În cazul în care calitatea somnului este perturbată, se reduce şi durata acestuia. Un studiu recent arată că aproximativ 45% din persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani nu dorm suficient. În plus, viaţa cotidiană nu facilitează somnul: stresul şi munca diminuează efectiv orele de somn. Pentru a te odihni bine, este de preferat ca decorul încăperii în care dormi să fie unul aerisit. Goleşte-ţi camera ca să poţi să-ţi eliberezi şi mintea de gândurile care te apasă.
- Tonul general al dormitorului ar trebui să fie dominat de culori armonioase şi liniştitoare, cum ar fi galben, albastru sau alb.
- Alege un sistem de iluminat indirect şi o lumină caldă, de ambianţă, pe care să o laşi aprinsă în timpul nopţii (specialiştii în Feng-Shui spun că o lumină slabă creează ambianţa unui cămin oxigenat, perfect pentru alungarea depresiilor din perioadele stresante).
- Pe de altă parte, poţi să te odihneşti foarte bine şi dacă în încăpere este perfect întuneric (cu ferestrele închise şi jaluzele trase). Totul depinde numai de tine, dacă obscuritatea de deranjează, poţi aprinde o lumină mai slabă.
- Ca şi în cazul mobilei, nu înghesui în dormitor prea multă aparatură electronică. Un televizor sau un calculator nu sunt tocmai binevenite. Chiar dacă televizorul te ajută uneori să adormi şi să uiţi de preocupările cotidiene, specialiştii nu recomandă prezenţa lui în camera de dormit. Aparatele electronice sunt considerate ca factori perturbatori principali într-un mediu care ar trebui să fie calm, aşa cum este dormitorul.
- Patul este unul dintre cele mai importante elemente într-o cameră de dormit. Este vorba despre piesa care domină încăperea şi mai ales elementul esenţial pentru a asigura o noapte de odihnă. De aceea, ai grijă să alegi o poziţie adecvată pentru pat. Începe prin a-l orienta astfel încât să dormi cu capul spre nord. Vei