De la dezvoltatori şi agenţi imobiliari şi până la speculatori sau simpli profitori de ocazie - foarte mulţi au încercat să beneficieze la maximum de boom-ul imobiliar cu investiţii minime şi profituri cât mai mari. Unii încearcă să facă acest lucru în continuare, chiar dacă piaţa a căzut, iar preţurile au ajuns uneori chiar la jumătate faţă de cele din anul 2008.
Ilias Papageorgiadis, directorul executiv al companiei imobiliare MORE Real Estate Services, conturează, în cartea sa "100 mici secrete pentru investiţii imobiliare de succes", publicată de Editura RG Publishing şi lansată în această săptămână, care sunt tertipurile cu care încearcă să vă amăgească intermediarii imobiliari, proprietarii care nu au actele în regulă sau chiar unii dezvoltatori.
Şi, odată ce le dezvăluie, vă dă şi antidotul ce să le răspundeţi, cum să reacţionaţi şi ce să faceţi astfel încât să evitaţi tranzacţiile dubioase.
Papageorgiadis este de naţionalitate grec şi a venit în România acum şapte ani pentru a studia şi a activa pe piaţa imobilară de la noi.
De altfel, el este unul dintre puţinii oameni din piaţă care au avertizat, încă din anul 2007, că preţurile din domeniul imobiliar vor scădea în 2008.
1. Fiţi vigilenţi când vine vorba de actele de proprietate. Uneori, când cumpărătorul întreabă de actele de proprietate, vânzătorul dă curs unei strategii care îi fac pe mulţi să cadă în plasă. În prima săptămână, veţi auzi fraze precum "Le voi avea în curând", urmate de "Nu înţeleg de ce vă trebuie atâtea hârtii, dar voi face tot posibilul să le adun".
După o lună, vă treziţi cu declaraţii mai agresive de genul "Ce înseamnă asta? De ce îmi ceri atâtea hârtii? Ca să mă tragi pe sfoară?". Dacă nici acum nu cedaţi şi mai trec câteva săptămâni, primiţi un ultimatum menit să vă convingă să acceptaţi să încheiaţi tranzacţia: "Ast