Contraamiral Horia Macellariu. Un nume ce nu rasuna in media romaneasca, desi acesta a condus celebra operatiune de evacuare a Crimeii, astfel salvand viata a peste 120.000 de soldati ai Axei, dintre care 37.000 erau romani.
In afara de acest lucru, a reusit in timpul evenimentelor de pe 23 august 1944 sa evite lupta cu puternica flota germana, o lupta ce ar fi insemnat nimicirea celei romanesti si distrugerea Constantei.
Faima contraamiralului se trage inca de pe timpul Primului Razboi Mondial, cand a fost medaliat cu "Ordinul Coroana Romaniei", fiind la comanda navei "Principele Nicolae".
Dupa incheierea razboiului, urmeaza cursurile a diferite scoli din tara, dar si din strainatate. Ajunge sa comande si alte vase de lupta, printre care si distrugatorul "Regina Maria", lucreaza in cadrul Ministerului de Razboi si in cadrul Inspectoratului General al Marinei, experienta sa facand inevitabila numirea sa in postul de comandant al fortelor navale romane, odata cu intrarea tarii in razboi.
Evacuarea Crimeii
Contraamiralul a coordonat "Operatiunea 60.000", prin care peste o suta de mii de soldati au fost evacuati din peninsula Crimeea, in perioada 12 aprilie-13 mai.
In comparatie cu o alta astfel de operatiune, anume mult mai celebra evacuare de la Dunkirk, germanii oprisera atacul asupra micului port francez, oferind un ragaz de cateva zile aliatilor.
In acest rastimp, 338.000 de soldati au traversat Canalul Manecii, in relativa siguranta.
Insa, in timpul evacuarii din Crimeea, rusii au avut superioritate totala si hartuiau in mod constant convoaiele. Faptul ca s-a reusit evacuarea unui asa numar mare de oameni in asemenea conditii potrivnice ramane un succes tactic rar intalnit in istoria militara.
Datorita planificarii sale exemplare a acestei operatiuni, contraa