Statul chinez a făcut obiectul majorităţii întâlnirilor la Forumul Economic Mondial de la Davos. Pregătiţi, asiaticii au venit cu cea mai mare delegaţie. Fie că s-a vorbit despre comerţ, subvenţii sau cursuri valutare, China a fost cu siguranţă capul de afiş al acestei ediţii.
Citiţi şi:Viitorul economiei, stabilit la Davos
La Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveţia, nu s-au semnat tratate comerciale sau pacte între state. Cu toate acestea, deciziile luate acolo conturează direcţia în care economia mondială se va îndrepta în următorul an. Peste 2.500 de participanţi - şefi de state şi de guverne, preşedinţi şi CEO ai marilor bănci şi ai marilor companii, miniştri de Finanţe şi guvernatori de bănci centrale - au discutat despre dificultăţile cu care se confruntă economia mondială şi au încercat să schiţeze paşii care trebuie parcurşi pentru a accelera revenirea.
Cea de-a 41-a ediţie a WEF a luat ieri sfârşit. Întâlnirile la nivel înalt şi conferinţele ţinute de participanţi au pus accentul pe nevoia de cooperare şi o mai bună coordonare a politicilor economice şi a strategiilor naţionale. De pe agenda WEF 2011 nu au lipsit subiecte delicate precum criza datoriilor suverane din Europa, politica monetară a Chinei şi măsurile de stimulare a economiei luate de Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, chiar tema centrală sub care s-au reunit toate dezbaterile - „Norme comune pentru noua realitate" - lasă să se întrevadă punctul-cheie al discuţiilor: criza mondială, abilitatea unor state de a o evita şi revenirea „în două viteze" (avans economic puternic al statelor emergente şi creştere economică sub aşteptări în ţările dezvoltate), care au dus la reorganizarea ierarhiilor la nivel mondial.
REORGANIZARE ŞI LA FORUMUL ECONOMIC
Delegaţia americană prezentă la Davos a preferat să nu iasă prea mult în evidenţă, exa