Listarea Fondului Proprietatea reprezintă evenimentul anului pentru piața de capital. Investiția în acțiuni ale Fondului poate aduce un profit de până la 60% în 2011, conform estimărilor.
Acționarii Fondului Proprietatea își pot face, în sfârșit, calculele referitoare la profitul ce poate fi obținut din tranzacționarea pe o piață reglementată. Unde prețul real este disponibil tot timpul și pentru toată lumea.
„Piețele și companiile din țările emergente sunt încă subevaluate, iar potențialul de creștere este foarte mare“, spune Mark Mobius, președintele Franklin Templeton Emerging Markets. Șeful administratorului de la Fondul Proprietatea prezintă astfel oportunitatea de investire nu doar la întâlnirile cu jurnaliștii, ci și în cele cu potențialii investitori. Consorțiul de intermediari ai listării (format din brokerii Raiffeisen Capital & Investment, ING Bank și Banca Română pentru Dezvoltare) vor pleca, împreună cu managerii Fondului, într-un turneu extern de promovare care va dura trei săptămâni.
Strategia de administrare a activelor Fondului, anunțată săptămâna trecută, include, într-unul dintre cele mai importante puncte, modificarea expunerii pe sectorul energetic, acolo unde sunt prezente cele mai valoroase active. Nu mai puțin de 80% din active sunt concentrate în companii din energie electrică, petrol și gaze.
Avantaje și dezavantaje
Fondul Proprietatea are active în valoare totală de 3,57 miliarde euro (15,3 miliarde lei), echivalentul unei valori nete pe acțiune de 0,26 euro (1,11 lei). Conform datelor din piață, ultimele tranzacții efectuate pe piața secundară au fost efectuate în jurul a 0,5 lei pe titlu, potențialul de creștere după listare fiind cu atât mai mare. Deocamdată, rapoartele brokerilor au ajuns la un consens pentru valoarea-țintă a acțiunii, în jurul nivelului de 0,8 lei. Chiar și așa, creșterea potențială față