Un pahar de vin roşu pe zi, două porţii de somon săptămânal, fasole neagră, nuci, migdale dar şi un consum moderat de cafea pot fi "secretul" pentru o viaţă fără probleme cardiace. Sursa: NorthFotoSursa: Northfoto
1 /.
Dieta meditereaneană, bogată în peşte, ulei de măsline, fructe şi legume în stare proaspătă este direct corelată cu incidenţa mai scăzută a bolilor cardiovasculare. Cei care fac un obicei din a mânca alimente incuse în această dietă au o speranţă de viaţă mai mare şi sunt feriţi de apariţia bolilor de inimă.
"În condiţiile în care principala cauză de deces o reprezintă bolile cardiovasculare, cel mai important este ca oamenii să ştie că trebuie să se ferească de grăsimile animale, care reprezintă o sursă importantă de colesterol şi acizi graşi saturaşi, substanţe implicate în etiologia acestor boli. Dieta meditereaneeană este cea mai indicată în acest context", este de părere Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Calea Moşilor" din Bucureşti.
În continuare, specialiştii detaliază lista alimentelor care vă feresc inima de probleme:
1. Fasole neagră scade presiunea arterială
Acidul folic, antioxidanţii, dar şi magneziul conţinute de fasolea neagră pot fi de ajutor pentru o inimă sănătoasă. Aceşti nutrienţi au ca efect scăderea presiunii arteriale, iar fibrele ajută inima să "ţină în frâu" colesterolul. Specialiştii recomandă chiar şi fasolea la conserve pe care o puteţi adăuga în supe şi salate.
2. Vinul roşu protejează arterele
O cantitate mică de vin roşu băută zilnic poate fi o alegere sănătoasă pentru inimă. Resveratrolul şi catechina conţinute de vinul roşu sunt antioxidanţi ce protejează arterele, ferindu-le de ateroscleroză. Femeile nu ar trebui să consume mai mult de un pahar pe zi, iar bărbaţii două, deoarec