O analiză gândul îţi arată care sunt judeţele cu cele mai ieftine produse alimentare în luna ianuarie
Reprezentanţii industriei alimentare spun că până la toamnă nu ar trebui să existe motive de scumpire, chiar dacă eventualitatea unei crize a alimentelor a fost invocată şi pe plan local. Singura excepţie este uleiul, care s-ar putea scumpi cu circa 30% în aprilie sau martie, după cum au anunţat recent reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Motivul oficial al scumpirii este lipsa de materie primă, care îi va determina pe producători să importe cu costuri mari.
"În afară de floarea soarelui şi de grâul pentru panificaţie, nu există alte situaţii în care stocurile de materie primă să se termine", a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA. Pe lista scumpirilor posibile intră şi pâinea, în cazul în care importurile de grâu se vor realiza la preţuri mai mari, după cum au declarat recent oficialii Ministerului Agriculturii. Se ştie că firmele din panificaţie mai au stocuri de grâu doar pentru februarie. După aceea, ele vor fi nevoite să apeleze la importuri. De la începutul anului, singurul produs care oficial costă mai mult decât la finele anului trecut este laptele. În cursul acestei luni, într-o singură săptămână, preţul unui litru a urcat cu 20%, depăşind 5 lei.
Pasărea, preţ maxim în Caraş-Severin
Românii nu plătesc însă la fel de mult pentru alimentele cumpărate. Este suficientă o trecere în revistă a preţurilor de vânzare ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri, date centralizate de Ministerul Agriculturii. De exemplu, săptămâna trecută, clujenii au plătit cel mai mic preţ la nivel naţional pentru carnea de vită: între 7,5 şi 9,5 lei/kg. La polul opus s-au aflat locuitorii judeţului Timiş, unde kilogramul de carcasă de vită are cel mai mare