Harta noilor capitale în fotbalul internaţional arată că nu doar Steaua, Dinamo şi Rapid au pierdut supremaţia internă
Proiectele CFR Cluj şi Urziceni au furat de 3 ani gloria Bucureştiului după modelul european, iar Oţelul este pe punctul să confirme regula. Ţările în care provincia e la putere reconfigurează o hartă fotbalistică interesantă. Care sînt capitalele fotbalului?
Revoluţia estică
Ca şi la noi, raportul de forţe s-a schimbat în multe ţări fost comuniste. În Ungaria, centrul de greutate s-a mutat dinspre Budapesta spre Debrecen, în Moldova, de la Chişinău la Tiraspol, iar în Belarus, de la Minsk la Borisov. Puterea financiară din Ucraina concentrată la Doneţk a surclasat Kievul, la fel ca în Rusia, unde Zenit St. Petersburg şi Rubin Kazan le-au devansat pe moscovitele Lokomotiv, Spartak şi ŢSKA.
Germania înseamnă Munchen
O altă categorie conţine ţările unde fotbalul a fost dominat mereu de un singur oraş, dar altul decît capitala. Iar Munchen este, cu siguranţă, epicentrul fotbalului german. Bayern are un palmares net superior echipelor berlineze, fiind de trei ori campioană în ultimii 5 ani, în timp ce echipele capitalei, Hertha şi Union, evoluează în eşalonul secund!
Italia e Milano
Prinşi în derbyul Cetăţii Eterne, Lazio şi AS Roma rămîn în umbra granzilor din nord. Inter şi AC Milan au împreună 35 de titluri faţă de numai 5, cîte au în total grupările romane. Milano şi-a întărit statutul de capitală a fotbalului italian şi prin cele două trofee Champions League cucerite de "diavoli" (2007) şi de "nerazzurri" (2010).
Ankara ciuciu
În Turcia e la fel. Deşi capitala este Ankara, legea o fac echipele din Istanbul, Beşiktas, Fenerbahce şi Galatasaray.
Situaţie similară în Norvegia şi Elveţia, unde Valerenga Oslo şi Young Boys Berna sînt eclip