Egiptul este un aliat tradiţional al Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, însă americanii par tot mai puţin dispuşi să continue să susţină regimul Mubarak după declanşarea protestelor.
În ultimii 30 de ani, liderii de la Washington au trecut cu vederea "excesele politice" interne ale lui Hosni Mubarak în condiţiile în care acesta a fost aliatul lor cel mai de preţ în regiune, dovedindu-se capabil să limiteze influenţa fundamentaliştilor islamişti, stabilizând în acelaşi timp regiunea.
Totuşi, susţinerea americană, ce părea cândva solidă, pare că s-a prăbuşit pentru că în declaraţiile făcute, preşedintele Barack Obama nu şi-a exprimat direct susţinerea pentru Mubarak, preferând un ton neutru. Dar, un oficial de rang înalt al administraţiei Obama s-a declarat dezamăgit de discursul de zilele trecute al lui Hosni Mubarak, potrivit CNN.
Uniunea Europeană se alătură poziţiei americane şi vorbeşte pe o singură voce, spunând că preşedintele egiptean nu trebuie să intervină în forţă împotriva protestarilor, dar şi că protestatarii, la rândul lor, trebuie să îşi susţină poziţia în mod paşnic.
Secretarul de stat american Hillary Clinton precizează că ajutoarele americane nu vor fi oprite, însă, atrage atenţia că numirea unui vicepreşedinte este doar începutul reformelor profunde de care are nevoie ţara.
Momentan, liderii Israelului, un alt "bastion american" în regiune, menţin tăcerea în privinţa turbulenţelor, însă aceştia se tem că destabilizarea Egiptului - stat pro-vestic - poate tensiona atmosfera din Orientul Mijlociu. Israelul foloseşte Egiptul ca zonă tampon în relaţiile cu celelalte state din Orientul Mijlociu în încercarea de a limita creşterea influenţei Iranului.
Există posibilitatea ca şi alţi actori internaţionali să obţină acces în regiune cu ajutorul unor viitori lideri la Cairo, în cazul în care Mubarak va c