Absolvenţii vor face obligatoriu un stagiu la început de carieră, contractele pe termen determinat vor fi prelungite la 3 ani, iar angajaţii de la stat riscă să nu mai primească salarii compensatorii, la concedierile colective. Acestea sunt doar câteva modificări ale Codului Muncii, după o lună de negocieri intense şi un scandal de proporţii ce a mutat discuţiile de la Ministerul Muncii, la palatul Victoria.
Săptămâna aceasta se reiau negocierile pe controversatul proiect de modificare a Codului Muncii. În urma discuţiilor de săptămâna trecută Guvernul a renunţat la prelungirea perioadei de preaviz, care va fi 20 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere. Guvernul propusese, în proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 şi, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.
De asemenea Executivul a acceptat perioadă de stagiu pentru absolvenţi la angajare. Este vorba despre primele şase luni după debutul în profesie pentru care angajatorul va elibera o adeverinţă vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncii.
În următoarea negociere, ar trebui să se bată în cuie şi prevederile privind duratele contractelor pe perioada determinată şi a perioadei de probă. La contractele pe perioadă determinata, partenerii sociali propun ca acestea sa fie "de regula" de doi ani şi, în cazuri excepţionale, să poată fi extinse la trei ani, aşa cum doreşte Guvernul. Nici la perioada de probă încă nu s-a ajuns la o înţelegere. Guvernul vrea prelungirea acestei perioade pentru funcţiile de execuţie de la 30 la 45 de zile.
Executivul mai propune ca prevederile privind concedierile colective să nu se aplice şi la stat. Cu alte cuvinte sindicatul nu va mai fi notificat în scris cu 45 de zile înaintea concedierii colective iar reprezentanţii angajaţilor nu vor mai putea propune soluţii pentru evitarea concedierii colective.
Exec