O firmă gălăţeană a scos pe piaţă vineri, 28 ianuarie, prima pâine aglutenică, destinată persoanelor care suferă de boala celiacă. Pâinea fără gluten este vândută la preţul de 3,2 lei, iar viabilitatea ei a fost testată deja pe mai multe persoane bolnave care s-au simţit bine consumând-o.
În ultimii 20 de ani nici un producător de pâine din România nu s-a încumetat să producă pâine fără gluten din cauza costurilor ridicate de producţie, dar şi datorită faptului că se adresează unui număr limitat de consumatori.
Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în momentul de faţă sunt înregistraţi oficial 300 de adulţi şi 1.000 de copii care suferă de boala celiacă în România şi care au intoleranţă la gluten.
La cererea clienţilor
Două firme din Bucureşti au realizat până acum pâine fără gluten, dar preţul achiziţionării produsului era mult prea piperat pentru buzunarele persoanelor bolnave.
Necesitatea producerii pâinii fără gluten a fost ridicată de mai mulţi gălăţeni în cursul anului 2010, când i-au abordat pe reprezentanţii unuia dintre cei mai importanţi producători locali de pâine.
„Am cunoscut dificultatea cu care aceste persoane îşi procură produsele fără gluten şi importanţa acesteia în regimul alimentar al celor bolnavi de celiachie. Conştienţi de faptul că în România materiile prime care nu conţin gluten sunt destul de greu de procurat şi la preţuri ridicate, iar procesul tehnologic, dificil de pus la punct şi de condus, ne-am angajat în sprijinirea lor", ne-a declarat Doina Bujoreanu, directorul de producţie al respectivei firme gălăţene.
Vineri, pe 28 ianuarie 2011, pâinea fără gluten a fost lansată în magazinele producătorului de pâine la un preţ de 3,2 lei bucata, de 200 de grame.
Conform legislaţiei din România, pentru ca o pâine poate fi declarată lipsită de gluten, trebuie să aibă o conce