Institutul "Ovidiu Şincai", condus de Adrian Severin şi patronat de Adrian Năstase, a lansat, luni, un "raport de analiză politică", intitulat "Parlamentarismul în România: diagnoză şi propuneri de reformă". Concluziile pot fi interpretate drept varianta cu care social democraţii contracarează proiectul de reformă instituţională anunţat de Traian Băsescu. Pesediştii se întâlnesc cu şeful statului şi în câteva idei, cum ar fi finanţarea campaniei electorale de la buget.
Ce recomandă Institutul:
• Preşedinte ales de Parlament
Alegerea Preşedintelui Republicii de către Parlament, cu menţinerea duratei mandatului la cinci ani, măsură care, potrivit studiului, instituţia parlamentară ar deveni mai puternică, iar o parte din conflictele instituţionale ar fi soluţionate.
În cazul în care ar fi menţinut actualul sistem de alegere al preşedintelui, Raportul recomandă introducerea unui sistem de alegeri primare - care ar reduce rolul tranzacţiilor oculte de partid în desemnarea candidaţilor -, precum şi crearea unui mecanism de control şi sancţiune a acţiunilor prezidenţiale, care depăşesc limitele competenţelor constituţionale.
• Două camere parlamentare
Păstrarea structurii bicamerale a parlamentului trebuie să fie, conform Raportului, o precondiţie a oricărui proces de revizuire a Constituţiei României, ca urmare a avantajelor acestui sistem şi a tradiţiei sale în societatea românească. "Această recomandare pleacă de la premisa constituţională că referendumul din 6 decembrie 2009, pentru trecerea la sistemul unicameral, a avut doar o valoare consultativă, iar opţiunile majoritare în favoarea parlamentului unicameral, sunt rezultatul unui vot emoţional, nu al unei alegeri informate şi conştiente" se arată în Raport.Argumentul favorabil este acela că democraţia presupune nu doar consultarea cetăţenilor, ci şi pr