Consiliul Investitorilor Străini din România (CISR), reprezentat de Nicolae Done, a tras un prim semnal de alarmă, considerând că majorarea cotei TVA peste noapte a adus implicaţii semnificative în cash-flow-ul companiilor şi în buzunarul persoanelor. În consecinţă, CISR a cerut adoptarea de măsuri care să susţină creşterea şi consolidarea capitalurilor, recomandând reducerea cotei TVA. Toate aceste remarci au fost făcute la seminarul româno-austriac pe teme de fiscalitate organizat de CISR, informează fiscalitatea.ro.
Consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti, Rudolf Lukavky, a enumerat câteva din problemele cu care se confruntă investitorii străini în România: nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor, birocraţia, lipsa de transparenţă şi aplicarea dificilă a drepturilor prevăzute de lege. "Nu este un sistem previzibil în România, iar acest lucru nu oferă încredere investitorilor străini. Un exemplu este introducerea extrem de rapidă a noului TVA, în doar câteva zile. În 27 iunie cred că a fost implementată măsura, iar în prima zi din iulie ea trebuia deja să fie valabilă. A fost un şoc", a spus Rudolf Lukavky, care a mai criticat "procedurile lente de rambursare a TVA pentru exportatori, mai ales pentru cei cu mai multe cereri. Corespondenţa românească a autorităţilor fiscale este greu de înţeles pentru companiile străine. A fost mai profitabil să se aştepte de către exportatori decât să se continue activitatea şi a fost dificil pentru firmele cinstite, a încurajat evaziunea fiscală".
Gottfried Schellmann, preşedintele Comitetului Fiscal al Confederaţiei Fiscale Europene, consideră că nu poate exista evoluţie fără reducerea cotelor din impozitare.
"Multe ţări au oferit facilităţi fiscale pentru investiţii. Aceste state şi-au reconfigurat sistemele de impozitare pentru a susţine domeniul de cercetare-dezvoltare. Investitorii str