Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare evită să adopte o decizie de aplicare a interdicţiilor la exportul de cereale, până la o examinare mai minuţioasă a situaţiei de pe piaţa internă.
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a declarat că toate calculele arată că o scumpire a pâinii este inevitabilă, indiferent de deciziile pe care le-ar adopta autorităţile. Potrivit lui Bumacov, cea mai dificilă situaţie se atestă la asigurarea cu grâu alimentar.
Date contradictorii
privind stocurile de cereale
Astfel datele deţinute de minister arată că stocurile de grâu alimentar sunt de 135 mii tone, deşi necesităţile până la recolta nouă sunt de circa 140 mii tone. Totodată mai sunt stocuri de circa 120 mii tone de grâu furajer, care însă se pot epuiza în două-trei săptămâni, dacă continuă să se exporte în cantităţi mari ca şi până acum. Cât despre porumb, deocamdată nu se pune problema introducerii unor restricţii, a spus ministrul.
Vasile Bumacov a mai precizat că toate calculele arată că o scumpire a pâinii este inevitabilă, indiferent de deciziile pe care le-ar adopta autorităţile.
Pe de altă parte mai mulţi reprezentanţi ai companiilor agricole susţin că cifrele vehiculate de minister sunt incorecte. Valeriu Cojocaru, membru al Asociaţiei Exportatorilor de cereale a demonstrat că în cazul datelor privind stocurile de cereale de la Căuşeni cifrele ministerului sunt de două-trei ori mai mici, decât cele de la companii.
Producătorii de carne
şi cei de vodcă acuzaţi că fac lobby
Şi alţi exportatori şi s-au arătat nemulţumiţi de intenţia autorităţilor. Potrivit lor Republica Moldova ar rata posibilitatea de a vinde acum cereale la un preţ foarte convenabil, căci nu este exclus ca în scurt timp Ucraina şi Rusia, care sunt printre cei mai mari producători de cereale din lume să ridice i