SCENARII Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu vrea concesionarea RADET-ului, ceea ce ar putea însemna ca în zece ani, factura la căldură să se dubleze sau chiar tripleze. Experţii în termoenergetică susţin că privatizarea RADET nu este necesară întrucât costurile gigacaloriei ar putea fi diminuate prin aplicarea unor planuri care există deja pe masa primarului general, Sorin Oprescu.
În fiecare iarnă, împovărat de costurile pe care municipalitatea le suportă pentru a subvenţiona preţul gigacaloriei, Sorin Oprescu spune că Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) este o gaură neagră care consumă aproape jumătate de bugetul Primăriei Capitalei. Săptămâna trecută, Oprescu le-a prezentat consilierilor generali un studiu, pentru care a plătit 120.000 de euro companiei PricewaterhouseCoopers, şi care propune trei scenarii pentru a rezolva problema RADET: gestiunea Regiei delegată către un operator deţinut 100% de Primăria Municipiului Bucureşti, gestiunea directă şi trecerea angajaţilor la instituţie sau gestiunea privată către un operator public-privat sau 100% privat.
Prima variantă presupune ca primăria să investească în următorii 12 ani 2,081 miliarde de euro, În cazul în care ar alege cel de-al doilea scenariu, municipalitatea ar trebui să investească 1,924 de miliarde de euro. Cea mai convenabilă este varianta privatizării în care primăria ar mai acorda subvenţii timp de doar doi ani, adică ar mai suporta o gaură în buget de un miliard de euro.
Dacă ar opta pentru primele două variante, primăria ar avea controlul asupra tuturor operaţiunilor RADET, însă nu ar rezolva problema de fond, aceea a banilor. În cazul privatizării Regiei, municipalitatea ar face o economie la buget, iar investitorul va aduce şi el un procent la bugetul Capitalei, prin plata de taxe şi impozite. În schimb, există riscul ca acest investitor să nu-şi resp