“Celor care au pensii mici în România nu le pasă dacă unui militar i s-a tăiat pensia de la 30 milioane la 15 milioane. Că ei oricum iau şase sau şapte milioane în mână, marea majoritate a pensionarilor fiind sub 1 000 lei, cam 80% dintre ei”, a spus vicepreședintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu, la Întâlnirile Ziuaveche.ro.
“La stat, te duci ca să furi, pentru că nu ai un salariu tentant şi aşa nu poţi trăi. Şi dacă nu poţi să faci aşa ceva, te duci în privat şi nu pierzi vremea la stat”, a mai declarat Ion Giurescu.
Citeşte interviul integral:
Z.V.: Ce este şi cu ce se ocupă Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private? Cum este ea structurată şi organizată?
Ion Giurescu: Comisia este alcătuită din departamente, cu o anumită funcţie fiecare: de autorizare, de reglementare, de control şi de supraveghere. Reglementarea reprezintă zona de legiferare, pentru că noi scoatem şi norme. Normele sunt actul legal care se publică în Monitorul Oficial şi care după, se aplică celor din piaţă. Sunt acte secundare ce vin ca o completare în cadrul legislativ.
Autorizarea vizează pe toţi cei care intră în piaţă; ei trebuie să se autorizeze la noi unde sunt vizate toate modificările care se fac şi care trebuie după aprobate, tot de noi. Cele mai importante sunt supravegherea şi controlul.
Supravegherea se realizează în baza datelor care vin din piaţă şi care sunt selectate cu anumită regularitate, în funcţie de importanţa lor. Raportările pot fi zilnice sau lunare.
Prin control noi vedem exact ce se întâmplă în piaţă şi vizăm anumite aspecte specifice şi destul de detaliate ale administratorilor de pensii. Controlul este de două feluri: cel de fond, care se realizează în principiu o dată pe an la fondurile mari şi controlul tematic care se aplică în urma unor sesizări sau ale unor