Asociaţia Environ, organizaţie non profit, autorizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor potrivit prevederilor HG 1037/2010 art.7 alin.7, pentru managementul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), urmăreşte preluarea şi ducerea la îndeplinire a obligaţiilor producătorilor de echipamente electrice şi electronice sau ale reprezentanţilor autorizaţi, care acţionează în numele producătorilor cu privire la gestionarea DEEE.
În conformitate cu statutul României de Stat Membru al Uniunii Europene, Asociaţia Environ şi-a asumat îndeplinirea unei complexe game de obligaţii în domeniul mediului, cu rolul de a reduce impactul negativ al activităţilor economice asupra sănătăţii umane şi implicit a vieţii. În cadrul acestor norme, sunt urmărite în principal obiective ca prevenirea producerii deşeurilor, colectarea selectivă a acestora, tratarea, valorificarea şi eliminarea nepoluantă.
Datorită importanţei deosebite a politicii comune de mediu, la nivel comunitar au fost introduse ţinte precise, pe care fiecare stat membru trebuie să le atingă, sub sancţiunea penalităţilor şi a declanşării procedurilor de infringement, pornind de la principiul “poluatorul plăteşte”. Fluxuri specifice de deşeuri ca uleiurile uzate, ambalajele, deşeurile miniere, bateriile şi acumulatorii, sunt numai câteva exemple din multitudinea de mecanisme obligatorii în ţara noastră, preluate şi transpuse prin “Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor”.
Ţinta de colectare şi reciclare de 4 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice per locuitor pe an, pentru care România este răspunzătoare către Comisia Europeană, poate fi atinsă prin mecanisme de management integrat al deşeurilor, cu rolul de a optimiza costurile de operare. Aceste mecanisme sunt cuprinse în Directiva 2002/96/EC la Art.5 alin.2; lit.c, respectiv Art.9. Sistemele de preluare colectivă