Cine vrea să aibă confortul de a şti că asigurarea medicală îi acoperă investigaţiile anuale sau chiar tratamentul în clinici din străinătate, trebuie să scoată din buzunar cel puţin câteva sute de euro anual, însă preţul unei astfel de poliţe poate urca la mai multe mii de euro.
Expaţii şi managerii marilor companii sunt principalii clienţi ai asigurărilor medicale "de lux", iar numărul poliţelor vândute anual se numără în sute. Aceşti clienţi beneficiază însă de cele mai bune condiţii, iar asigurătorii nu dau înapoi când trebuie să deconteze facturi ale unor intervenţii sofisticate, fie că sunt realizate la Viena sau chiar la Tokio.
"Numărul poliţelor care acoperă tratament în străinătate a crescut vizibil anul trecut, dar piaţa nu a ajuns încă la maturitate. Observăm o creştere a cererii pentru aceste produse datorită cazurilor frecvente de malpraxis din România sau de spitale fără produse medicale disponibile", comentează Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurări Marsh.
Preţul unei asigurări în baza căreia un client are acces la tratament în străinătate pleacă de la 700 de euro pe an şi poată să ajungă în medie la 2.000-3.000 de euro pe an în cazul produselor complexe. Aceste poliţe acoperă de la consultaţii medicale până la recuperare medicală, proteze, transplant de organe sau tratament pentru boli grave. Există însă şi poliţe fără nicio restricţie în ceea ce priveşte suma asigurată sau locul în care clientul poate fi tratat şi al căror preţ depăşeşte 8.000 de euro pe an.
Marsh intermediază poliţe emise de gigantul britanic Bupa, dar şi companiile locale de asigurări şi-au dezvoltat în ultimii ani produse pe acest segment. De exemplu, Eureko are circa 500 de clienţi cu poliţe de sănătate care beneficiază de acoperirea cheltuielilor cu tratamentul în străinătate. Preţul unei astfel de asigurări porneşte de la