• Inainte se gasea o sifonarie la fiecare colt de bloc • Un litru de sifon se vinde doar cu 50 de bani • Ultimii clienti, nostalgici, sustin ca sifonul este mai bun pentru sprit decat apa minerala
Inainte se gasea o sifonarie la fiecare colt de bloc. Acum, abia daca mai ai de unde sa faci rost de apa pentru un sprit de calitate. Candva iesenii faceau coada la sifonariile din oras pentru a umple sticlele cu sifon. Acum, cand supermarketurile sunt invadate de zeci de sortimente de apa minerala, afacerea cu sifoane nu mai prezinta interes pentru cineva. Exista, totusi, persoane care nu ar schimba calitatea unui sifon clasic pe nici o apa minerala din lume.
Reporterii BUNA ZIUA IASI au descoperit ultimele sifonarii care au reusit sa reziste vremurilor, dar si crizei. Ceea ce altadata era o afacere profitabila, care ar fi prins in orice cartier al Iasului, acum a devenit un "business" de nisa. Clientii sunt indeosebi pensionari care nu vor sa renunte la sifon sau nostalgici care stiu ca un sprit veritabil se face numai cu sifon.
De ce sifon?
Multi dintre iesenii neinitiati pot pune intrebarea: "De ce sifon, si nu apa minerala?". Aceasta este pentru multi pe deplin justificata. Desi sticlele imbuteliate au preturi mici, sunt scumpe pentru multe categorii de persoane. Majoritatea celor cu venituri medii sau mici, adica pensionarii, aleg sifonul daca au la dispozitie aceasta varianta.
Cea mai ieftina sticla de apa minerala, de 1,5 litri, costa in magazin 2 lei, iar umplerea unui sifon cu o capacitate de 2 litri se face la jumatate de pret. Astfel, un litru de sifon ajunge sa coste doar 50 bani. Cei care sunt insetati si nu au la ei o sticla, pot servi un pahar de sifon doar cu 20 bani. Un vechi client al unei sifonarii din zona Pietei Nicolina ne-a explicat de ce prefera sifonul in locul apei minerale. "Eu beau sifon pentru