Grecii discută cu liderii UE reeşalonarea datoriilor, dar şi răscumpărarea obligaţiunilor scadente cu un discount semnificativ. Oficialii eleni susţin că nu iau în calcul restructurarea datoriilor. Cu toate acestea, acţiunile lor se îndreaptă în această direcţie.
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va merge, săptămâna aceasta, la Atena, pentru a analiza evoluţia statului. Se pare că această vizită îi nelinişteşte pe oficialii Uniunii Europene, care poartă negocieri „de culise" aprinse pentru a veni încă o dată în ajutorul economiei elene.
Liderii UE vor să permită Greciei să-şi răscumpere obligaţiunile scadente cu un discount semnificativ, ceea ce economiştii numesc „restructurare pe furiş", informează publicaţia britanică „The Guardian". Practic, acest plan, discutat la Forumul Economic Mondial de la Davos, ar permite Atenei să-şi răscumpere obligaţiunile guvernamentale scadente deţinute de Banca Centrală Europeană la numai 75% din valoarea lor nominală.
DATORIILE, ACHITATE CU ALTE ÎMRUMUTURI
Mai mult, pentru a obţine fondurile necesare pentru răscumpărarea obligaţiunilor, Grecia ar urma să se împrumute la dobânzi mici de la Fondul European pentru Stabilitate Financiară. Oficialii eleni neagă un astfel de scenariu de luni întregi. Cu toate acestea, săptămâna trecută, George Papaconstantinou, ministrul de Finanţe al Greciei, a anunţat că statul va cere prelungirea termenului de rambursare a împrumutului de la UE şi FMI. Interesant este modul în care ministrul a anunţat acest lucru. El a enumărat această măsură printre cele pe care statul le va lua tocmai pentru a evita restructurarea datoriilor.
Acordul semnat la începutul lunii mai a anului trecut prevede finanţarea Greciei până în 2013, valoarea pachetului de urgenţă aprobat fiind de 110 miliarde de euro (80 de miliarde de la UE şi 30 de miliarde de la FMI). La trei ani